Łączna liczba wyświetleń
sobota, 13 grudnia 2014
SZARLOTKA SUPEREXPRESOWA
składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki cukru
lyżeczka proszku do pieczenia
duży cukier waniliowy
wiaderko 950g gotowych jabłek do ciasta
kilka łyżek soku z ananasa lub jabłek, pomarańczy itp
15-20 dkg palmy
Sypkie składniki wymieszać razem. Podzielić na 3 części. Na dno wysmarowanej i wysypanej manną tortownicy, wsypać pierwszą część.
Do jabłek wlać sok i wymieszać. Chodzi o to żeby jabłka były na tyle wilgotne aby w czasie pieczenia oddać wilgoć ciastu. Jeśli wykorzystuje się jabłka świeże, tarte nie trzeba dodawać soku.
Połowę jabłek wyłożyć do tortownicy, na to drugą część sypką. Resztę jabłek i na wierzch trzecią część sypką. Na wierzch zetrzeć na tarce palmę. Posypać cukrem i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godzinę w 180 stopniach. Cukier po upieczeniu utworzy świetną chrupiącą skorupkę.
Smacznego
Małgosia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz