Łączna liczba wyświetleń

sobota, 13 grudnia 2014

SZARLOTKA SUPEREXPRESOWA

    

  składniki:
      1,5 szklanki mąki
      1,5 szklanki kaszy manny
      1,5 szklanki cukru
      lyżeczka proszku do pieczenia
      duży cukier waniliowy
      wiaderko 950g gotowych jabłek do ciasta
      kilka łyżek soku z ananasa lub jabłek, pomarańczy itp

     
15-20 dkg palmy
     


 
Sypkie składniki wymieszać razem. Podzielić na 3 części. Na dno wysmarowanej i wysypanej manną tortownicy, wsypać pierwszą część.
Do jabłek wlać sok i wymieszać. Chodzi o to żeby jabłka były na tyle wilgotne aby w czasie pieczenia oddać wilgoć ciastu. Jeśli wykorzystuje się jabłka świeże, tarte nie trzeba dodawać soku.


Połowę jabłek wyłożyć do tortownicy, na to drugą część sypką. Resztę jabłek i na wierzch trzecią część sypką. Na wierzch zetrzeć na tarce  palmę. Posypać cukrem i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godzinę w 180 stopniach. Cukier po upieczeniu utworzy świetną chrupiącą skorupkę.

Smacznego
Małgosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz